Bijna een derde meer faillissementen in 2024

Volgens kredietverzekeraar Atradius stabiliseert deze situatie pas in 2025, wanneer de stijging van het aantal faillissementen in Nederland naar verwachting beperkt blijft tot 7 procent. 
Op dit moment blijft in Nederland de stijging van het aantal faillissementen met 31 procent fors. Ons land behoort hiermee tot de landen met de sterkste stijging van faillissementen wereldwijd. Atradius nuanceert deze stijging wel: “Een toename van 31 procent lijkt hoog, maar eigenlijk komen we met deze stijging weer terug op het niveau dat vóór de coronapandemie normaal was. We verwachten dan ook dat de stijging zal afzwakken tot 7 procent in 2025. Het totale aantal faillissementen in Nederland, met een verwachte 4.700 in 2024 en meer dan 5.000 in 2025, is nog altijd een stuk lager dan het recordaantal van 12.500 in 2013. In faillissementsniveaus doen we het ten opzichte van de ons omringende landen niet slecht. Dat neemt niet weg dat er zorgen zijn over de problemen in de Duitse economie, die Nederland uiteindelijk ook kunnen raken.”
Vooral in de sectoren vervoer en opslag, horeca en de bouw is het aantal faillissementen in 2024 aanzienlijk hoger dan in 2019, het jaar voor de pandemie. Veel bedrijven hebben nog achterstallige belastingschulden uit de coronaperiode. Daarnaast hebben bedrijven in de retailsector het moeilijk.